Podmínky dobíjení vozidel

Tyto podmínky dobíjení vozidel jsou platné platné od 01.07.2023

  • 1. Tyto podmínky dobíjení vozidel („PDV“) jsou nedílnou součástí smlouvy na dobíjení – PREpoint, resp. kupní smlouvy o prodeji elektřiny ve veřejných dobíjecích stanicích („smlouva“) uzavřené mezi zákazníkem a společností Pražská energetika, a. s., IČO: 60193913, se sídlem: Na Hroudě 1492/4, 100 00 Praha 10, zapsanou v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, sp. zn. B 2405 („PRE“).

  • 2. Předmětem smlouvy je prodej elektřiny zákazníkovi za účelem dobíjení elektrického vozidla („Vozidlo“) prostřednictvím veřejných dobíjecích stanic („Dobíjecí stanice“), které jsou součástí sítě PREpoint („Dobíjecí stanice PREpoint“) a doplňkově i na těch, které jsou provozovány obchodními partnery PRE („Dobíjecí stanice ostatních provozovatelů“). Aktuální seznam Dobíjecích stanic PREpoint je uveden na www.premobilita.cz a PRE si vyhrazuje právo tento seznam kdykoliv změnit.

  • 3. Dobíjení Vozidel nemusí být poskytováno na Dobíjecích stanicích po celou dobu účinnosti smlouvy neomezeně, zejména pak z obchodních či technických důvodů či z důvodů vyšší moci, ve stavu nouze v energetice či jeho předcházení.

  • 4. Stání u Dobíjecí stanice na vyhrazeném parkovacím místě je povoleno pouze v případě skutečného dobíjení Vozidla a po nezbytně nutnou dobu. PRE není povinna zajistit vyhrazené parkovací stání u Dobíjecí stanice.

  • 5. Zákazník je povinen postupovat při obsluze Dobíjecí stanice v souladu s návodem k použití a pokyny k obsluze, které jsou dostupné na samotné Dobíjecí stanici.

  • 6. K ovládání Dobíjecí stanice a k určení množství odebrané elektřiny slouží pouze karta/čip, která byla schválena PRE.

  • 7. Svěří-li zákazník kartu/čip třetí osobě, odpovídá, jako by kartu/čip opatroval sám. Zákazník odpovídá za všechny škody či dluhy, které vzniknou používáním nebo v souvislosti s používáním kterékoliv karty/čipu, kterou převzal od PRE, včetně škod vzniklých při případném zneužití karty/čipu, a tyto veškeré škody a dluhy se zavazuje PRE uhradit.

  • 8. V případě odcizení, ztráty nebo poškození karty/čipu je zákazník povinen kontaktovat PRE telefonicky na čísle 267 055 267 nebo elektronicky na premobilita@pre.cz, a to bez zbytečného odkladu od zjištění dané skutečnosti. PRE na základě hlášení provede deaktivaci karty/čipu.

  • 9. Zákazník uhradí PRE cenu za dobíjení stanovenou v účinném ceníku dobíjení, který je uveřejněn na www.premobilita.cz („Ceník“),dle údaje o dobíjení zaznamenaného Dobíjecí stanicí.

  • 10. PRE má právo v přiměřeném rozsahu změnit ceny stanovené v Ceníku, a to především z důvodu vývoje na trhu (například zvýšení cen na velkoobchodním trhu), změn devizových kurzů nebo z důvodu legislativních změn. Úprava ceny bude provedena vydáním nového znění Ceníku, který PRE zveřejní na www.premobilita.cz a změnu oznámí zákazníkovi na jeho e-mailovou nebo poštovní adresu. Změna ceny nabývá účinnosti dnem, který je stanoven v Ceníku. Zvýšení ceny oznámí PRE minimálně 30 dní před dnem nabytí účinnosti změny. Zákazník má v případě nesouhlasu se zvýšením ceny právo ukončit závazek ze smlouvy výpovědí zaslanou do 5. dne přede dnem nabytí účinnosti změny; výpověď v takovém případě nabývá účinnosti v den předcházející den nabytí účinnosti změny ceny. Doplnění či odstranění Dobíjecích stanic ostatních provozovatelů do/z Ceníku není považováno za změnu Ceníku, a není tak zvlášť oznamováno zákazníkovi.

  • 11. PRE provádí vyúčtování ceny za dobíjení vždy za kalendářní měsíc. Faktura má splatnost 17 kalendářních dní ode dne jejího vystavení. Faktura bude zasílána elektronicky na e-mailovou adresu uvedenou ve smlouvě.

  • 12. Všechny platby podle smlouvy se provádí bezhotovostním převodem na účet PRE. Zákazník je povinen platbu označit správným variabilním symbolem určeným PRE. Číslo účtu PRE a variabilní symbol jsou uvedeny na faktuře. Všechny platby se provádějí v korunách českých.

  • 13. V případě prodlení s úhradou kterékoliv splatné pohledávky podle smlouvy je zákazník povinen uhradit PRE smluvní úrok z prodlení ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý, byť i jen započatý den prodlení; zákazník v postavení spotřebitele je povinen hradit úrok z prodlení ve výši stanovené příslušným právním předpisem. Po dobu prodlení s úhradou kterékoli splatné pohledávky podle smlouvy si PRE vyhrazuje právo pozastavit zákazníkovi možnost dobíjení. V případě, že nedojde k uhrazení splatné pohledávky ani po upozornění, může PRE od smlouvy odstoupit.

  • 14. PRE zpracovává osobní údaje poskytnuté zákazníkem a následně získané v průběhu plnění smlouvy v souladu s právními předpisy především pro účely uzavření a plnění smlouvy a plnění právních povinností. Podrobné informace o účelu, rozsahu a podmínkách zpracování osobních údajů a právech zákazníka lze nalézt v dokumentu „Zásady zpracování osobních údajů ve společnostech Skupiny PRE", který je umístěn na www.pre.cz/ochranaudaju

  • 15. Dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele vykonává Česká obchodní inspekce (dále jen „ČOI“, www.coi.cz). Zákazníci v postavení spotřebitele mohou dle zákona o ochraně spotřebitele mimosoudně řešit spory vyplývající ze smlouvy u ČOI a v případě smlouvy uzavřené elektronicky jsou oprávněni vyžít platformu EU dostupnou na: https://webgate.ec.europa.eu/odr.

  • 16. PRE je oprávněna v přiměřeném rozsahu tyto PDV měnit, a to především z důvodu změn legislativy či nových postupů a obchodní standardů. Změnu PDV provede vydáním nového znění PDV, které nahrazuje jejich předchozí znění. Nové znění PDV PRE nejméně 30 dní před dnem nabytí účinnosti změny PDV oznámí zákazníkovi na e-mailovou nebo poštovní adresu. S touto změnou je zákazník povinen se seznámit a v případě nesouhlasu s navrhovanou změnou PDV je oprávněn závazek ze smlouvy ukončit písemnou výpovědí zaslanou do 5. dne přede dnem nabytí účinnosti změny; výpověď v takovém případě nabývá účinnosti v den předcházející den nabytí účinnosti změny. Právo vypovědět smlouvu však zákazníkovi nenáleží v případě, že změnou dochází výhradně k rozšíření práv zákazníka.

  • 17. Závazek ze smlouvy se řídí právem ČR. K rozhodování soudních sporů v souvislosti se smlouvou je příslušný soud podle sídla PRE. V případě rozporu mezi smlouvou a těmito OPD má přednost ujednání smlouvy.

Ceníky dobíjení

Podmínky dobíjení vozidel